Apostlenes videobrev til familien på Vardåsen

Skal klassen, speidergruppa eller fritidsklubben ha juleavslutning, men veit ikke helt hva deres skal underholde foreldrene med? Bruk gjerne mitt lille skuespill, skrevet for Askerspeiderne i 2013.

For to tusen år siden skrev apostlene brev, i dag ville de kanskje kommunisert på mer moderne måter? Velkommen inn i «TV-dokuen» hos en moderne norsk familie.

Om dere bruker stykket, gi meg gjerne beskjed og krediter meg på forestillingen. Antall roller kan være færre ved å redusere antall kompiser m.fl. Det er lurt å øve et par ganger eller flere, kanskje med ei ukes mellomrom. Hos oss gikk generalprøven utrolig dårlig, mens selve premieren funka bra 🙂

Roller

 • Paulus
 • Peter
 • Johannes
 • Forteller
 • Hovedgutt
 • Far
 • Mor
 • 2 kolleger
 • Eldstebror + kompis
 • Storebror + kompis
 • Lillebror
 • Minstebror
 • Butikkarbeidere
 • Andre kunder

 

Rekvisitter

Handlekorg, lekekomfyr, kjele, pakker, ski, videokamera på stativ, pult, flipoverstativ med gjøreliste, støvsuger, pc, skolebøker, dingser (tlf, brett osv), treningsklær.

Oppsummering

Scenen er et hjem der familien er med i en dokumentar og lager videoblogg. Gutten som er i midten forteller om alle som har det så travelt. De andre viser og kommenterer.

Til slutt kommer alle hjem og de får en videoblogghilsen fra Paulus, Peter og Johannes.

Replikkene kan bearbeides så den enkelte sier dem på en naturlig måte for dem, men ett utrykk skal gå igjen, handle om følelsen av alt går i stykker hvis den ene tingen ikke funker.

Skuespill

Forteller:              Velkommen til en familie på Vardåsen som er med i en dokumentar om moderne familieliv og forteller om sine opplevelser i en egen videoblogg på YouTube. Det er søndag ettermiddag like før julaften.

Hovedgutt står og rører i en gryte mens han forsøker å støvsuge samtidig. Han kikker på lista bak seg og peker.

Gutt:                    Se så mye vi må gjøre før det kan bli jul. Rekker vi det ikke blir vel alt ødelagt. Og mamma er på jobb.

Mor og to kolleger står sitter/står rundt en pc og ”river seg i håret”.

Mor:                    Vi jobbe med dette superviktige prosjektet nå – og det må bli helt perfekt! Vi må jobbe bedre og raskere! Hvis vi ikke blir ferdige til jul blir alt ødelagt!

Kollegene nikker/mumler enig.

Gutt                     Faren min tok med lillebror på shopping. Det synes de sikkert er veldig gøy – særlig! (ironisk)

Far og lillebror drar i hver sin retning, far har handlekurven full og de er omgitt av mange kunder og ansatte.

Far                       Åååhh, hvordan skal vi finne den perfekte gaven til mamma i dette kaoset? Og hva slags mat var det vi skulle kjøpe? Og hvem var det flere jeg skulle kjøpe gave til? … Glemmer jeg noe av alt som skal handles nå, blir hele jula ødelagt.

Minstebror:         Men pappa, jeg VIL på BR. Der har de alt jeg ønsker meg! Og får jeg ikke det jeg ønsker meg blir alt ødelagt!

Gutt:                    Storebroren min er minst like stressa.

Storebror og kompis jogger forbi.

Storbror:              Vi må trene alt vi kan nå – og litt til, så vi kan gjøre det bra på skirennet i januar. Vi få på plass formen før jul, hvis ikke blir alt ødelagt!

Kompisen nikker/sier seg enig, de setter opp farten.

Gutt                     Egentlig skulle brødrene min hjelpe meg med middagen, men eldstebroren min leser til tentamen og lillebroren min sitter bare og sløver – den latsekken!

Lillebror sitter med en bok i hånda, ser ut gjennom vinduet.

Lillebror               Jeg sløver ikke. Jeg tenker!

Eldstebror og en kompis sitter bøyd over skolebøkene.

Eldstebror:           Åhhh, dette er helt umulig. Men jeg må bare lese mer så jeg forstå det og lærer det. Får jeg ikke god karakter på denne prøva bli alt ødelagt!

Gutt                     Neeei, nå svir maten seg! Nå blir alt ødelagt!

Forteller:             Mens de andre kommer hjem poster gutten den nyeste videoen på YouTube. Han er fortsatt sur på lillebroren som ikke hjelper til og foreldrene som ikke er hjemme.

De andre familiemedlemmene kommer hjem, en etter en. De samler seg på kjøkkenet. Gutten klager til foreldrene over Lillebror som ikke hjelper til, men bare sløver. Så kommer det et pling fra en dings (kan være pianoet). Alle kikker på hver sin dings.

Eldstebror            VI har visst fått svar på de siste videoene vi har lagt ut.

Alle de andre sier ”få se” o.l. mens de stimler sammen om nettbrettet. Publikum får se det samme på scenen som skuespillerne ser på brettet, evt. på storskjermen hvis vi tar det opp på forhånd.

Storebror:           Oj, det er noen som kaller seg «De tre apostlene».

Mor:                    I all verden, Jesus hadde da 12 apostler, ikke tre? apostel?

Far:                      Hysj nå, jeg vil høre hva han har å si.

Paulus                  Kjære familien på Vardåsen, det ser ut til at dere trenger hjelp, derfor dette brev fra oss.

Dere skal feire jul, men hva salgs feiring er dette? Dere er så opptatt av dere selv og alle gjøremålene at dere ikke legger merke til verken hvordan dere selv har det eller menneskene rundt dere. Hvis Josef og Maria hadde gått forbi dere, hadde dere sett dem da? Hadde dere gitt den høygravide, fattige moren en seng å sove i?

Dere stresser og bekymrer dere for framtiden, for alt som kan gå galt. Men Mesteren sa «Vær ikke bekymret for livet, hva dere skal spise, eller for kroppen, hva dere skal kle dere med. Livet er mer enn maten og kroppen mer enn klærne.»

Peter:                   Dere gleder dere ikke til jul. Dere tenker bare på alt det superviktige dere må rekke – og tror alt blir ødelagt om det ikke er perfekt. Dere stresser. Ikke en gang hviledagen holder dere hellig.

Vet dere ikke at dere trenger hvile? Da jeg gikk omkring på jorden samme med Mesteren var det så mange mennesker som kom til oss at vi ikke fikk tid til å spise engang! Vet dere hva han sa til oss da? Han sa: «Kom med meg til et øde sted hvor vi kan være alene, og hvil dere litt!» Han så vi trengte hvile, det gjør dere også!

Johannes:             Det er bare en hos dere som har skjønt det. Dere kjefter på Lillebror fordi han tar seg tid til å sitte helt i ro og tenke. Men husker dere ikke da Jesus var hos Maria og Marta? Marta klaget til Jesus over at søsteren ikke hjalp henne med alt som skulle stelles i stand. Men Jesus svarte at Maria valgte rett – for hun satt i ro og lyttet til Jesu ord.

Kjære familien på Vardåsen. Alt blir ikke ødelagt om ting ikke er perfekt. Det blir jul, og en god jul, selv om ikke alt er på plass. Bruk ikke mer tid på alle oppgavene nå. Bruk tiden deres på å være sammen. Kjenn at det er godt å hvile – godt å leve.

Alle tre i kor:       God jul og ikke minst – god advent!