Gull rundt peisen

Som ikke særlig pedagogisk anlagt speiderleder for tjue stifinnergutter blir det en del kjefting og masing fra undertegnede. Er ikke alltid jeg er like fornøyd med verken meg sjøl eller dem. Men innimellom finner vi gull sammen. I går kveld gjorde vi det.

Det er ikke alltid like lett for en ni år gammel kropp å stå stille eller en ti år gammel munn å holde kjeft, og ikke alltid tida og undertegnedes tålmodighet strekker til når jeg trenger ro og oppmerksomhet NÅ(!) – og guttas tanker, armer og bein er helt andre steder enn der jeg vil ha dem.

Da er det godt å vite at plutselig, kanskje når jeg minst aner det, får vi til noe bra sammen. Små og store Øyeblikk som gjør timer med forberedelser, administrasjon, turer og møter verdt strevet. Det kan være en kar som oppdager en ferdighet han ikke visste han hadde, en gjeng som blir bitt av pioneringsbasillen, en gutt som med trøst og gode ord får en vondbråten kamerat med i leiken igjen. Eller som i går kveld: En samtale.

Vi var på hyttetur. Tolv gutter, to fedre og to ledere. Dagen og kvelden tilbrakte vi ute, i ivrig jakt på blader og bar fra flest mulig forskjellige trær, med matlaging på bål, leirbålsanger og gjemsel/sisten-leiker i mørket.

Tannpussen var ferdig, vi trakk inn og samla oss omkring peisen i stua. Vi hadde fått oppdrag fra presten: Lag bønner til gudstjenesten. Jeg forklarte hva forbønn er, og ba gutta komme med forslag. «Hvem og hva synes dere trenger å bli bedt for? Er det noe spesielt i verden, i Norge, på skolen eller hjemme dere er opptatt av?»

Svarene kom som perler på ei snor! Det var tydelig at flere av dem følger med på nyhetene og var opptatt av både IS og ebola, barn som sulter og barn som ikke får gå på skole. Andre nevnte ting fra hjemlige trakter, og fortalte om ting som er vondt og vanskelig i eget liv. De lytta til hverandre, ingen avbrøt eller gjorde narr. Vi fikk rett og slett en sabla fin samtale!

Det var en ære å sammenfatte det de sa i fem bønner, akkompagnert av skravlelyder fra sengene. Her er gutta mine sine bønner, brukt på gudstjenesten søndag 12. oktober 2014:

1

Far, vi ber om at alle barn og voksne som sulter skal få mat og drikke.
Vi ber om at IS og alle som kriger slutter med det.
Vi takker for at forskerne har laget en medisin mot ebola og ber om at alle som er syke får medisin og blir friske.

2

Herre, vi ber for politikerne og alle som jobber med statsbudsjettet, at de tar gode avgjørelser.
Vi ber om at alle som er syke skal få god behandling, uansett om de er rike eller fattige.
Vi ber om at ingen trenger å lide når de dør, at alle får en fin begravelse, og blir minnet.

3

Gud, takk for alle predikanter og misjonærer som jobber for deg.
Vi ber for alle som jobber i sjømannskirken.
Takk for alle som deler av sin rikdom med dem som trenger det.

4

Jesus, pass på alle barn så de har det trygt og ikke trenger være redde for å gå hjem.
Vi ber for alle som har det vanskelig i familien, og som savner noen.
Vi ber om at alle som stjeler skal tenke på at det de gjør er galt.

5

Gud, takk for at Malala og Kailash fikk fredsprisen. Vi ber om at alle barn får gå på skole, ta utdanning og få en god jobb.
Vi ber for alle som er nervøse før tentamen, nasjonale prøver og andre tester.
Vi ber for TV-aksjonen, at det kommer nok bøssebærere og at mange støtter arbeidet for rent vann.