Aksjon mot fødekaos         

Debatter

Da aksjonen startet våren 2006 spredte vi informasjon på en del Internettforum for gravide. Det førte til en del hissige og flere givende diskusjoner, de fleste er lenket til under her. De med feit skrift er de med mest diskusjon. Noen steder har det ikke blitt diskusjon over hodet, men jeg lister dem opp likevel for sjøl å holde oversikten og fordi de kanskje kan inspirere andre som vil starte liknende aksjoner.

Kan skrive anonymt:

Må være registrert for å skrive:

Barnimagen:

Ingenting å klage over? (Artikkel)

Søk på altern i forumet

Utdrag fra debattene

Felicity: Nå har jeg skrevet under
Men jeg blir vel halshugd siden jeg egentlig sogner til Ahus, men har valgt Ullevål. Jeg har valgt ullevål fordi jeg har hele min famile der og fordi jeg ønsker å ligge på pasienthotellet i stedet for å ligge på rom med andre. Siden det er fritt sykehusvalg, så menter jeg at jeg har like stor rett å få føde på ullevål som alle andre.

Rognebær: Mye av problemet bunner jo nettopp i det at prinsippet om fritt sykehusvalg også skal gjelde gravide. Vel, hvorfor det? Har man akutt hjertestans, drar man da til nærmeste sykehus. Sånn burde det også være når man skal føde!

les mer >>

Liten: I utgangspunktet synes jeg det er et luksusproblem for oss Oslo-kvinner å måtte velge mellom fire sykehus som alle ligger innen en times kjøreavstand. Jeg venter mitt første barn i juni, og var rett og slett litt satt ut av å måtte ta valget om hvor jeg skal føde, med alt hva det innebærer av valg mellom ting og forhold jeg som førstegangsfødende har lite forutsetninger for å mene så mye om.

les mer >>

Teofelia: Jeg beklager, men når jeg tenker på min venninne som må bile to timer til nærmeste fødeavdeling, så kjenner jeg at min sympati med de stakkars Oslo-damene er ... hva er ordet jeg leter etter ... jo, ikke-eksisterende. Beklager, men jeg synes fødende i Oslo, Trondheim, Bergen og de andre større norske byene har ganske lite å klage over.

Bergensis: Her er det 45 minuttars køyring til fødestove og 3 timars køyring og ferje til nærmaste fødeavdeling. Og er du riktig uheldig får du ingen ambulanse, for den eine ambulansen som finnes i bygda, er ute på oppdrag.

les mer >>

Dailis: Er vel enig i det mange skriver her, at dere i Oslo er vel ikke de som bør klage mest. Bare et så sentralt sykehus som Østfold er det nå pga diverse nedleggelser mange som får lang reisevei til sykehuset. Også utenifra fylket. Jeg klager ikke med min time til sykehuset. min svigerinne i nordnorge klaget ikke, enda hun fødte mens hun ventet på transporten til sykehuset.......

Påskebaby 2006: Uff, blir nesten litt uvel her jeg... Hadde faktisk ikke regnet med så mange kritiske og lite forståelsesfulle tilbakemeldinger. Poenget er jo ikke hvor lang reiseveien er.. Men at man risikerer å bli avvist i ett av sitt livs mest sårbare øyeblikk.

Phoebe Buffay: Ikke for å være negativ men her jeg bor er det ikke alltid avdelingen er åpen en gang!! Her stenger man nemlig om sommeren da det er mest pågang. Så skulle vel egentlig startet en kampanje om det også.. Får fødetilbudet er vel generelt ikke så bra det burde være.

les mer >>

mrs. frost: Vi krever at fødetilbudet i hele landet blir tilfredsstillende - og at det ikke går ut over andre fødetilbud når vi ønsker forutsigbarhet. Hvis vi godtar at politikere tar fra noen for å gi til andre så har vi jo gitt dem rett i å underprioritere oss. Skal vi godta at de setter svake grupper opp mot hverandre? Hvis vi bruker samme argumentasjon så rettferdiggjør vi jo nettopp disse holdningene.

les mer >>

påske-06: Når jeg fødte mitt første barn, der oppe i nord. Så visste jeg hvor jeg skulle føde og fikk nydelig hjelp i ROLIGE omgivelser uten stress. Jeg og min samboer hadde 10 mil å kjøre til sykehuset. Jeg fødte ikke på en fabrikk. Jeg fødte det barnet med en kjempegod fødselsopplevelse som en bonus... Hun er nå16 år.

les mer >>

Verbena: Skulle jeg venta med å ringe sykehuset til det var 5min mellom riene så hadde minstegutten kommet hjemme! Ringte fødestua rett over 7 med 7min mellom riene, halv 8 kom barnevakta til eldstemann(da 6min mellom), 7.55 var vi på sykehuset og da var det bare 2min mellom riene. Fikk såvidt tid til å ordne fødestua og komme meg opp i senga. 08.21 var gutten ute...

les mer >>

Motargumenter

Etter at jeg lanserte underskriftskampanjen er den blitt møtt med en del motargumenter, som «det er jo ikke så ille», «situasjonen er verre andre steder i landet» og «dere Oslofolk bare syter og klager». Her er mine svar.

Det er verre andre steder i landet, dere syter for ingenting

At situasjonen for fødekvinner er verre i grisgrendte strøk er jeg klar over. Men, det at andre har det verre gjør ikke situasjonen i Oslo mer holdbar. Som en debattant på Kvinneguiden oppsummerte det:

«Mmm nå er ikke akkurat situasjonen SÅ ille da. Tenk heller på dem i Afrika som ikke klarer å komme seg til et sykehus engang, og om de kommer dit så kan det hende at de ikke får noe hjelp. Og da snakker vi om kvinner som vokste opp da det var hungersnød slik at de er underutviklet og lett kan få store skader av en fødsel da bekkenet er for lite. Så jeg kan egentlig ikke si at jeg føler SÅ sterkt med fødende kvinner som bor i et rikt vestlig land. Beklager.

Det at situasjonen er verre andre steder er vel ikke noe argument for ikke å prøve å gjøre sin egen situasjon bedre?»

  1. Det at vi klager på situasjonen spesifikt i Oslo, betyr ikke at vi synes situasjonen ellers i landet er tilfredsstillende! Jeg håper tvert i mot på flest mulig lokale aksjoner og kanskje t.o.m. en samordna nasjonal aksjon. Vi er en flyktig gjeng og dermed ingen sterk pressgruppe. Desto viktigere er det at vi står sammen og støtter solidarisk opp om hverandres krav, enten det gjelder flere lokale fødeplasser, jordmødre, ambulanser eller høyere kvalitet.
  2. Den som selv kjenner hvor skoen trykker, er den som bør kjempe for en endring. Vi i Oslo kjenner best til problemet her og det vil være unaturlig for oss å starte en aksjon for å beholde lokale fødestuer i f.eks. Østerdalen. Men, vi støtter gjerne opp om en slik aksjon.
  3. At ca 700 kvinner i året blir sendt videre med rier og at disse har økt fare for komplikasjoner, er et problem. Mange kan ikke veien til de andre sykehusene, kjenner ikke fødeavdelingene der eller synes det er svært vanskelig at de ikke kan få den smertelindring de har forberedt seg på. Forutsigbarhet i fødesituasjonen er viktig! Vi er klar over at vi er heldige som har kort vei til flere avanserte og gode fødeavdelinger, men det er til liten hjelp når de er organisert så dårlig at vi ikke vet hvor vi havner!
  4. Skal vi som bor kort vei fra landets kanskje beste helsetilbud, ikke få nyte godt av det? Burde vi, kun i rettferdighetens navn, bli sendt ut på veien slik andre kvinner blir, og kjøre milevis for å komme til en fødestue? Det blir for dumt. Å vite at hjelpen man trenger er like ved, men ikke få lov til å benytte seg av det, er vanvittig frustrerende.
  5. Mange bosetter seg frivillig på en plass, etter å har vurdert for- og motargumenter. Noen steder har fordelen av full barnehagedekning og lave boligpriser (ikke Oslo!), andre av nærhet til offentlige tjenester som fødselsomsorg (burde gjelde Oslo!). Hadde vi bodd i hjembygda mi eller mannens hadde vi vært sikra barnehageplass, men hatt lengre reisevei til arbeid, fysioterapi og sykehus. Dette er fordeler som er med og oppveier ulempene ved å bo i Oslo. Dermed velger vi å bli i Oslo. Andre velger å bo andre steder og kan ikke forvente det samme medisinske tilbudet et sted med lav befolkning. Jeg mener at det er viktig med spredt bosetting og dermed også spredte helsetjenester. Jeg forstår at det ikke er mulig for staten å tilby samme medisinske ekspertise over hele landet, men alle bør ha et visst minimum av tjenester innen rimelig avstand!

Hvorfor velger dere Ullevål når dere vet det er overbestilt?

Ingen, før Aften tok opp saken, har fortalt oss hvor ille situasjonen er. Da jeg valgte Ullevål visste jeg ikke om overbestillingen. Nå avventer jeg og ser hva som blir gjort de neste månedene mens terminen nærmer seg. Ullevål har ikke på noen måte informert oss om den dårlige kapasiteten.

Tenk deg at du ankommer feriestedet ditt sent en kveld, sliten etter en lang reise. Ved hotellet får du beskjed at de dessverre har overbooket så du må på egenhånd reise til et annet hotell, med en annen beliggenhet og andre fasiliteter. Du får også vite at de visste om overbookinga i mange måneder, men unnlot å informere deg. Hadde du blitt irritert da?

De setter vel ikke folk på dør? Dere ringer vel først?

I Oslo vil ikke sykehusene at man skal ringe før det er ca 5 minutter mellom riene. Da kan fødselen være så godt i gang at det er for sent å komme seg til andre sykehus. Uansett kan det være vanskelig å omstille seg i en så sårbar situasjon.

Det har også skjedd at folk er blitt avvist på døra. Noen har klort seg fast, andre har reist videre. Et par jeg kjenner til ringte på forhånd, men ble avvist med at hun var førstegangsfødende og derfor ikke var kommet så langt i fødselen som hun trodde. De kjørte likvel til Ullevål for å kreve undersøkelse, men fikk da beskjed om at det ikke fantes plass og at de selv måtte ringe andre sykehus og spørre om å få komme inn der!

Det er jo så kort vei mellom sykehusene

Målt i antall kilometer er det ikke langt mellom Ullevål, Bærum og Lørenskog. Men, reiseavstand er irrelevant. Det relevante er reisetid. I rushtrafikk tar det ofte opp mot en time å komme seg fra Oslo sentrum til de andre sykehusene. I snøkaos og/eller ved trafikkulykker tar det enda lengre tid. Når fødselen er i gang er en times kjøring lang tid!

Hvorfor ringer dere ikke etter ambulanse?

Terskelen for å sende ambulanse og jordmor til fødende er i Oslo svært høy. Det forventes at du kommer deg til sykehuset i privatbil eller taxi. Der det finnes kollektivfelt er det mulig å komme fram. I andre gater og veier kan man bli stående bom fast i en vanlig bil. Å føde i bilen er aldri optimalt, men jeg må si jeg hadde foretrukket å gjøre det i en ambulanse med jordmor tilstede et sted på bygda, enn alene med mannen i en busslomme langs Ring 3 …

I debattene på nett har jeg forstått at det er manko på ambulanser og jordmødre mange steder, og at det t.o.m. er snakk om å redusere det tilbudet som finnes. Uforsvarlig! Håper dere kjemper med nebb og klør for å bedre/beholde tilbudet!

Dagens kvinner er for kravstore!

Noen har nok for høye forventninger til fødselen og blir fort skuffa hvis kjemien ikke stemmer helt med jordmora, hvis ikke alt går som man har planlagt, osv. Jeg mener at man ikke kan forvente at alle drømmer skal gå i oppfyllelse og at jordmora blir som en bestevenninne, men et minimum av omsorg og en forsvarlig behandling har vi lov til å kreve.

For alle tjenestene gjelder følgende betingelser. Prisen varierer, ta kontakt for et tilbud!
Telefon: 91 84 36 40, e-post: havard@altern.no.